Millainen on koulutustaustasi?
Tärkeimmät taitavat olla mm. Taideteollisesta Korkeakoulusta taiteellisuuden vahvistusta, Markkinointi-instituutista MAT-mainoshoitaja koulutuksesta kaupallisuutta ja Johtamistaidon Opistolta esimies työskentelyyn vinkkejä.
Mistä kaikki sai alkunsa?
Vuonna 1974 keväällä kävelin taideopiskelijana Helsingin Aleksanterinkatua ja pysähdyin erään näyteikkunan eteen. Muodin näyteikkunassa mallinuket näyttivät sokean somistajan pukemilta. Näyteikkunasta puuttui idea, jännite, rytmi sekä selkeä värien käyttö. Siis ne tärkeät tekijät, joilla pysäytetään ohi kulkeva asiakas. Siinä katseeni kiersi kokonaisuutta, tajusin kuin salamaniskusta kuinka näyteikkunamainonta voisi olla tasokkaampaa ja mielikuvituksellisempaa. Siltä seisomalta puhuin itselleni työpaikan somistajana, ura vaatesuunnittelijana Pariisissa sai jäädä.
Missä kaikkialla olet ehtinyt urasi aikana työskennellä?
Menin Sokos tavarataloon 1974-1989, ensin harjoittelijaksi, sitten somistajaksi, pääsomistajaksi ja lopulta somistamo- päälliköksi. Työskentelin somistajana Stockmann Helsingin tavaratalossa 1989-2002. Tavaratalomaailmassa toimin vielä vuoden Aleksi 13 somistamopäällikkönä, kunnes 2000 -luvun alussa perustin yritykseni Zolan Oyn.Toimenkuvani on edelleen visuaalista myynninedistämistä, eli olen Visual Merchandiser yrityksessäni. Toteutan, opetan ja konsultoin visuaalista markkinointia yritysten tarpeisiin. Teen myös tilojen ja asuntojen stailausta.
Mistä ammennat intoa jatkaa?
Työni on erittäin antoisaa. Mielikuvituksen “kaivo” ei tyhjene, mitä enemmän sieltä hakee ideoita, sen enemmän niitä tulee. Miten hurmaavaa onkaan ajatella, että voi parhaimmillaan omalla työllään, muun muassa näyteikkunat, vaikuttaa kaupunkikuvaan ja tehdä tavallaan kaupallista katutaidetta.
Millainen on taustasi yhdistyksessä?
Somistajayhdistykseen tulin mukaan 1980, silloin somistajayhdistys toiminta oli todella virallista, varsinkin kokoukset. Puheenjohtajana oli silloin Stockmannin somistamopäällikkö Willy Welt, Sveitsistä kotoisin. Suomessa oli tuona aikana paljon ulkomaalaisia eri somistamoissa töissä, tässä muutamia työkavereitani: Ali Ranskasta, Fredi Saksasta, Hildu Belgiasta. Kokoukset olivat siis erittäin muodollisia, lähes kaikki olivat miehiä joilla oli puku kravatteineen päällä. Toimin 80 -luvulla 6-7 vuotta hallituksessa mm. varapuheenjohtajana ja emäntänä, nykyisin käytetään nimitystä toiminnanjohtaja. Olin muutaman vuoden poissa yhdistystoiminnasta, kunnes -90 luvun lopulla Tiina Saine pyysi taas mukaan toimintaan. Somistajayhdistyksestä olivat miehet kaikonneet muihin ammatteihin. Yhdistyksen kokoukset olivat nyt huomattavasti rennommat, somistajayhdistyksen toiminta on ollut kaiken kaikkiaan aktiivista mm. mukana kaupan alan messuilla ja eri tapahtumissa.
Annika on kirjoittanut kaksi alan kirjaa:
Visualistin työkalupakki,
Visualistens Verktygback (Kustantaja Zolan Oy)
Visuaalinen myyntityö (Kustantaja SanomaPro)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti