torstai 1. syyskuuta 2016

Syyskuun teema!!!


Kuinka monta erillaista valoa on olemassa? Mitä eroja niissä on? Mihin niitä kaikkia voi käyttää? Halogeeni, hehkulamppu, led vai energiasäästölamppu? Kirkas tai tunnelmallinen? Vihertävä, sinertävä, punertava tai kellertävä? Yleisvalaistus, työskentelyvalaistus, kohdevalaistus vai koristevalaistus? Tekovalo vai luonnonvalo? Kynttilät vai sähkövalo? Kiinteät vai siirettävät? Riippuvalaisin, jalkavalaisin, pöytävalaisin, spotit? Alas- vai ylöspäin? Entäs sivuttain? Varjostimet, verhot ja ikkunakalvot. Miksi juuuri sitä ja juuri siihen? Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Pää menee aivan sekaisin!

Kuukauden teema on valo. Valosta ja valojen tyypeistä voidaan puhua ikuisesti. Kuitenkin, nyt puhutaan pelkästään siitä, kuinka tärkeä valo on. Eli, valo on todella tärkeä! Ok? Neeeext!.... vitsi vitsi! Jos ollaan tosissaan, valolla on yksi isoimmista roolista meidän elämässä. Ilman sitä emme voi yksinkertaisesti nähdä. Suomi on yksi pimeimmistä maista maailmassa, ja kuitenkin valoa ei käytetä tarpeeksi. Vaikka täällä arvostetaan luonnonvaloa enemmän kuin joissan etelän maissa, emme hyödynnä sähkövaloa tarpeeksi. Valoilla voidaan luoda tiloihin tietynläinen tunnelma, ulottovuus ja flow.

Jos mietitään asia niin... Hyvin valaistussa olohuonessa pitäisi olla vähintään 5 valonlähdettä (tähän ei edes lasketa luonnonvaloa), niin kuinka monta valonlähdettä pitäisi olla näyteikkunassa, jos halutaan olohuonefiilis? Triljoona enemmän! No ei ihan, mutta paljon enemmän kuitenkin. Jos perus kerrostalo olohuone on 5 x 6m, näyteikkuna on paaaaaljon pienempi ja kuitenki pitäisi luoda siihen kodikas ja tunnelmallinen fiilis, illuusio että on huone ei ole koppi sekä tuotteet/esineet näkyvät, vaikka aurinko paistaisi suoraan ikkunaan. Ei ole helppoa.

Valo pitää miettiä jo suunnitteluvaiheessa, ja tarkistaa huolellisesti viimeistelyssä. Ammattilainen tietää sen, ja hyvin! Kauppiaiden ja yrittäjäien Suomessa pitäisi enemmän tajuta kuinka tärkeää visujen työ on. Ei pelkästään visuaalisesti, mutta myös taloidellisesti.

Laura Sanchez.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti