lauantai 30. tammikuuta 2016

Niilo Kostermaa

Somistajayhdistyksen kunniapuheenjohtaja, mainostaiteilija Niilo Kostermaa kuoli 17.1.2016 Helsingissä  96 -vuotiaana. Hän oli syntynyt Viipurissa 20. joulukuuta 1919. 

Nikke kotonaan Katajanokalla vuonna 2009. Kädessä Niken perustama Moduli-lehti.
Pitkän työuransa aikana Kostermaa toimi mm. somistajana, mainostaiteilijana, somistamopäällikkönä, näyttelypäällikkönä, suunnittelijana ja messujohtajana. Vaiherikkaimmat työvuotensa, 1950-1962, hän  toimi mm. näyttelypäällikkönä SOK:ssa. Hänen monipuolista osaamistaan tarvittiin monien yritysten ja organisaatioiden messujohtajana ja vientinäyttelyjen organisoijana.

Eläkkeelle jäätyään hän seurasi aktiivisesti messu- ja somistusalaa, raportoi havainnoistaan eri lehtiin ja toimi aktiivisesti yhdistystoiminnassa. Niilo Kostermaa teki 80 –vuotisen uran somistuksen ja messu- ja näyttelytoiminnan parissa ja halusikin siksi viimeisinä vuosinaan, että häntä kutsutaan somistajaveteraaniksi. Hän teki ensimmäisen näyteikkunansa 8 –vuotiaana isänsä kauppaan Viipurissa. Se oli jouluikkuna, jossa oli suklaaporo ja suklaajoulupukki sekä pumpulipalloja.


Somistajayhdistys Tampereen matkalla vuonna 2005.
Postimuseossa
Niilo Kostermaa, Nikke, jona hänet Somistajayhdistyksessä tunnettiin, oli mukana perustamassa
yhdistystä vuonna 1950. Somistaja –lehden hän perusti 1962 ja myöhemmin, vuonna 1985 Messut&Somistus –lehden edeltäjän SomisteMODULIn. Vuonna 2003 Nikke elvytti Somistajayhdistyksessä vuosikirjaperinteen. Hän oli Vuosikirjan ilmoitushankkija ja aktiivinen kirjoittaja vielä lähes 90 –vuotiaana. Kunniapuheenjohtajan roolissa hän osallistui aktiivisesti mm. kaikkiin hallituksen kokoukseen ja tapahtumiin vuoteen 2008 asti.


Kunniapuheenjohtajan malja
Somistajayhdistyksen lisäksi Nikke toimi aktiivisesti nykyisen Messu- ja Somistusalan liiton edeltäjien, Somistamoliikkeiden liiton ja Kaupallisten somistamoiden liiton toiminnassa.

Niilo Kostermaalla oli sana hallussa sekä kirjallisesti että suullisesti. Somistajayhdistyksen tapahtumien isännät saivat aina osuvan kiitospuheen, kun Nikke oli paikalla. Hän toimi jo 1950 –luvulla alan opettajana Suomen Osuuskauppaopistossa sekä myöhemmin eri oppilaitoksissa tekstauksen opettajana ja kurssimateriaalin laatijana.

Nikke pitämässä tervehdyspuhetta Laserlen vierailulla 2007

Monien lehti- ja Vuosikirja -artikkelien lisäksi hän kirjoitti oman osuutensa Mainonnan tietokirjaan sekä Mainosoppi –oppikirjaan. Yhdessä Eino Halénin kanssa häneltä ilmestyi 1966 Piirrä ja tekstaa kirjaimet oikein –opas. Omaelämänkerrallinen Mainosmiehen vauhtivuodet, mukulasta messupomoksi ilmestyi 1998.

Somistajayhdistyksen 50 –vuotisjuhlavuoden kunniaksi Nikke kokosi ja kirjoitti historiikin ”Somistajayhdistys 1950-2000, puoli vuosisataa työtä ja toimintaa”.


Niilon kokoama Somistajayhdistyksen 50-vuotishistoriikki
Niilo Kostermaan merkitys visuaalisen markkinoinnin puolestapuhujana ja Somistajayhdistyksen toiminnan aktiivisena ja innostavana kehittäjänä on erittäin merkittävä. Me Niken tunteneet muistamme hänet viime vuosikymmeniltä innostuneena kunniapuheenjohtajana ja karismaattisena herrasmiehenä. Meille kaikille, myös jälkipolville, hänen muistonsa elää laajan kirjallisen tuotannon myötä.

Iris Heikkonen

(kuvat: Iris Heikkonen, Tiina Saine, Katja Mäntykoski)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti