perjantai 17. heinäkuuta 2015

Disruption

”Itävaltalaisen kuvanveistäjä Erwin Wurm taiteen lähtökohtia ovat muotoilu, sisustus, arkkitehtuuri ja vaatesuunnittelu sekä laajemmin nyky-yhteiskunta arkisine ilmiöinen. Hän viittaa myös kuvanveiston ja länsimaisen filosofian historiaan. Wurm jatkaa pop-, käsite- ja readymade-taiteen sekä performanssin perinteitä.” 

Ovimies, Big Coat (2008)

Näillä saatesanoilla lähdimme visu porukalla tutustumaan Sara Hildenin taidemuseon tämän kesän näyttelyyn. Olimme toki saaneet vihiä että jotain erilaista olisi tarjolla.

Erwin Wurmin näyttelyn nimi Disruption tarkoittaa hajoamista tai rikki repimistä mutta viittaa myös vakiintuneiden käsitysten horjuttamiseen. Se kuvaa näyttelyä hyvin. Mikään ei lopulta ole kuten luulisi. Veistosten materiaalit johtavat harhaan ja mitä mikäkin oikeasti kuvaa? Huoneellinen osittain epämiellyttävän tuntuisia maalauksia alkaa ajan kuluessa löytää tarkoituksensa. Vaikka niitä katsellessa oli hämmentynyt ja kiusaantunut olo. Kaikki tämä on toteutettu jotenkin kevyesti ja humoristisella otteella leikkien mittasuhteilla ja kaiken muokattavuudella. Eikös nuo ole niitä asioita joihin me visut työssämme törmäämme jatkuvasti?


Wurm kehottaa katsomaan tuttuja asioita toisin. Hän on luonut teoksen One Minute Sculptures (1997) jossa ihmiset toteuttavat tuota ajatusta, käyttämällä kehoaan veistoksena minuutin erilaisten tavaroiden kanssa. Kalifornialaisyhtye Red Hot Chili Peppers on tehnyt ideaa tunnetuksi videollaan Can´t Stop.  https://www.youtube.com/watch?v=BfOdWSiyWoc 
Näyttely yllyttää katsojaa kokeilemaan ja heittäytymään. Aivan mielettön juttu! Tässä meidän omaversio.

one minute scupture #vatipää. Löytyy myös Instagramista!

Kokonaisuutena näyttely on hieno kokemus. Ja itse asiassa paranee päivä päivältä. On hyvä huomata kuinka jumissa sitä on omissa käsityksissään ja mielikuvissaan. Ja hämmentävää mitä tunteita veistos voi tuottaa. Tarkoituksemme oli mennä katsomaan "makkara ukkoja" ja saada uutta virtaa omaan tekemiseen, mutta saimmekin paljon enemmän! Erwinin idea kuuluu mielestäni joka visun henkiseen työkalupakkiin päällimäisenä. 

Näyttely on avoinna 20.9.2015 saakka. Joten samalla kun tulette Mira Merjan näyttelyn avajaisiin 3.8.2015, ehditte poiketa Sara Hilden museossa. http://www.tampere.fi/sarahilden.html

Aurinkoisin terveisin
sannasomistaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti